Op 14 oktober jl. deelden wij via de site al een korte update over de vroegtijdige inspraak. Op 11 en 19 november worden er in Vreden twee informatiebijeenkomsten georganiseerd over de plannen voor 4 winturbines langs de grens met Nederland. Hier leest u meer over deze bijeenkomsten.
In onderstaand nieuwsbericht blikken we terug op de bijeenkomst met o.a. Henk Vermeer (Tweede Kamerlid BBB), Gelderse Statenleden, de provincie Gelderland, gemeente Berkelland en gemeente Winterswijk.
Bijeenkomst ‘Windturbines aan de landgrens Duitsland’
Donderdag 31 oktober was er een bijeenkomst ‘Windturbines aan de landsgrens Duitsland’, een samenwerking van de DorpsCoöperatie Rekken met belangenvereniging de Woeste Rekkense Heide en Werkgroep Bewoners Ruskesslatweg.
Uitgenodigd waren o.a. Henk Vermeer (Tweede Kamerlid BBB) evenals de Gelderse Statenleden Klaas Bron en Marcel Roerdink (BBB). Daarnaast waren BBB Berkelland, de provincie Gelderland, Gemeente Berkelland en Gemeente Winterswijk ook vertegenwoordigd.
Gevolgen van de plannen voor Rekkenaren
In de ochtend is er goed weergeven wat deze plannen met Rekken (en hun inwoners) doet. Ook bestuurlijk zijn de plannen voor de windturbines en de processen besproken. We hebben geprobeerd om Henk Vermeer gezamenlijk te voorzien van inzicht, informatie en materiaal om een goed vervolg te geven aan deze kwestie in de Tweede Kamer. Dit betekent niet dat het direct is opgelost, maar Henk zal vooral het niet naleven van het verdrag van Espoo en wetgeving t.a.v. natuur proberen aan te kaarten. Dit verdrag van Espoo is een internationaal verdrag waarin staat dat overheden en inwoners van buurlanden gelijke rechten hebben als die van eigen land als het gaat om projecten met grote gevolgen voor de leefomgeving.
Plannen voor meerdere windturbines langs de grens
Dankzij versoepelde regelgeving in Duitsland kunnen windturbines tijdelijk makkelijker in gebieden worden gebouwd waar dat voorheen niet kon. Turbines zo dicht langs de grens geeft beperkingen aan de Nederlandse zijde. Zo strekken de bebouwingsvrije zones rond de windturbine steeds vaker grotendeels tot over de landsgrens en komen onze natuurdoelen in gevaar omdat de molens dichtbij natuur- en vogelbeschermingsgebieden gebouwd worden. Hoewel het veel over wet- en regelgeving gaat is het ook simpelweg een kwestie van fatsoen om rekening met je buren te houden. In de omgeving van Rekken gaat het om plannen voor 4 windturbines, in de regio Winterswijk/Aalten voor 12 turbines.
Hoe nu verder?
Het was een geslaagde bijeenkomst waarbij goed te zien was dat er gezamenlijk wordt opgetrokken en er sprake is van samenwerking op diverse niveaus. Het is fijn om te merken dat o.a. de BBB de zorgen van de bewoners begrijpt en het niet eens is met de manier waarop Duitsland op dit moment invulling geeft aan het proces en de procedures rondom de windmolens. We hopen dat er vanuit Den Haag nu goede stappen worden gezet om een duidelijk signaal af te geven naar Berlijn. In de tussentijd volgt de werkgroep de ontwikkelingen op de voet en zijn er later deze maand o.a. twee informatiebijeenkomsten van de Stadt Vreden. Zie hiervoor ook het vorige nieuwbericht op onze site.
O.a. Tubantia en Regio8 schreven een artikel over het werkbezoek van Henk Vermeer aan Rekken:
Klik hier om naar het Tubantia artikel te gaan
Klik hier voor het Regio8 artikel