DorpsCoöperatie Rekken

Johan Voortman stelt zich voor

gepubliceerd: 26-04-2024
categorieën: Nieuws

Al een tijd waren we op zoek naar nieuwe aanwas voor ons bestuur. Toen Johan de DCR actiever zag worden op social media was de oproep voor secretaris dé trigger die hem over de streep hielp. Hij reageerde erop en kwam begin januari proefdraaien bij een bestuursvergadering. Daarna was hij om en besloot het bestuur unaniem Johan toe te laten treden als algemeen bestuurslid. Ontmoet een man met een sportief verenigingsverleden en veel ervaring als bestuurslid en zeven jaar woonachtig in Rekken. 

 
Vertel eens iets over jezelf
“Ik ben er net even met de hond uit geweest”, zegt Johan. “Ik kan mijn dag zelf indelen. Ik start altijd ‘s ochtends heel rustig op. Er komt van alles op mijn pad.” Johan heeft een ‘Lassie’-hond (schotse Collie, genaamd Tjabo) en is er maar wat gek mee. Deze hond staat voor een keerpunt in Johan’s leven. “Ik ben vier jaar geleden volledig afgekeurd door mijn werk, door artrose fibromyalgie. Eerst vond ik het heel pittig, maar inmiddels heb ik mijn weg erin gevonden.” Johan is – volgend jaar 35 jaar – getrouwd met Angelika. “Dan gaan we een weekje vliegen met de kinderen en aanhang.” Samen hebben ze twee dochters, twee twintigers. “Nee, helaas geen Rekkenaren meer, maar ze zetten zich wel in voor de Rekkense samenleving. Zo zijn ze lid van een corsovereniging. Nienke  woont samen in De Hoeve en Iris, de jongste, woont in Nijmegen op kamers en studeert dit jaar af.”  

 
Wat leerde je van je ziekte?
“Mijn advies voor alle vaders in Nederland: pluk de dag, geniet van alle tijd die je hebt. Ga eens een dag minder werken. Ik heb het wel eens voorgesteld in mijn arbeidsverleden, maar het was ‘not done’. Een stukje bewustwording is wel goed voor heel Nederland eigenlijk. Het wordt ons opgelegd, we moeten presteren. Ik heb wat dat betreft veel waardevolle momenten van mijn dochters gemist, doordat ik altijd aan het werk was. Ik kan inmiddels mijn eigen tijd indelen en ben heel actief in het verenigingsleven. Mijn vrouw werkt drie dagen in de week.“ 

Wat wil je graag toevoegen aan het bestuur en Rekken?
“Persoonlijke aandacht. Ik hou van korte lijntjes. De algehele leefbaarheid en saamhorigheid binnen Rekken wil ik graag verder verbeteren, meer activiteiten binnen Rekken organiseren zoals bijvoorbeeld met alle verenigingen samen een kerstmarkt optuigen. Rekken op de kaart zetten binnen de gemeente Berkelland, als een algeheel leuk dorp. Ook wil ik graag antwoord geven op de vraag ‘Wat doet de DCR eigenlijk?’ Inzicht geven in wat er echt gebeurt voor de bewoners. Wat speelt er en bij welke vraagstukken kunnen de inwoners helpen?’” 

DCR volgens Johan: “Een heel andere tak van sport”
“De DCR is een heel andere tak van sport, vergeleken met de bestuursfuncties die ik jarenlang deed bij sportclubs. Alhoewel de drive hetzelfde is. Vroeger, als jeugdtrainer in de voetbalwereld, ging ik altijd al voor het hoogst haalbare. Hoe kan ik een club naar een hoger plan trekken? Ik beteken graag iets extra’s voor de jeugd, sport, leden en naamsbekendheid van ‘mijn’ clubje.”  

“Het kriebelt nog wel met het skeeleren en schaatsen, maar daar ga ik toch stoppen om me te focussen op de DCR.”  

 

Johan’s bestuurs-cv Johan is voorzitter geweest van Tourclub Eibergen, waar hij ruim 10 jaar diverse rollen in het bestuur bekleedde. Midden dit jaar stopt Johan na 8 jaar bij ‘IJsch Haaksbergen’ in het bestuur. “Het kriebelt nog wel met het skeeleren en schaatsen, maar daar ga ik toch stoppen om me te focussen op de DCR.”  

 Bij de Free-wheel Inline Cup, een competitie van Midden Nederland, is Johan voorzitter en al ruim 10 jaar actief betrokken. “Dat blijf ik wel doen. Daar krijg ik heel veel voldoening van, van werken met rijders uit heel Nederland. Het kost mijn lichaam niet veel. Ik hoef daar zelf niet te organiseren, maar ik moet wel de verenigingen de goede kant opsturen en de wedstrijden in de goede banen leiden. Van regelen en vergaderen tot het huldigen van de winnaars bij de wedstrijd. Ik bedenk elke keer wat nieuws en vind het belangrijk dat het tot in de punten en de komma’s klopt. Marijke Groenewoud en Irene Schouten zijn bijvoorbeeld namen die vaak aanwezig zijn bij diverse skeeler- en schaatswedstrijden. Ik vind het prachtig om te zien waar ze de energie vandaan halen. Dat zie ik ook binnen het huidige bestuur van de DCR. Die energie vind ik prachtig! Mooi dat ik onderdeel mag zijn van deze club!” 

 “Van regelen en vergaderen tot het huldigen van de winnaars bij de wedstrijd. Ik bedenk elke keer wat nieuws en vind het belangrijk dat het tot in de punten en de komma’s klopt.” 

 DCR en sportverleden komen samen in FC Noaber
“In februari zijn mijn eerste externe activiteiten geweest voor de DCR. Zo was ik aanwezig bij de 50e keer dat het Rekkense Eetcafé open was en leidde ik voor het eerst een vergadering over FC Noaber; een club die jonge vrijwilligers werft voor activiteiten in het verenigingsleven. Hoe kunnen we jonge ‘gasten’ warm maken voor de DCR, Sportclub Rekken, de corso, enzovoort?” Hoe motiveer je de jeugd ook echt wat te doen voor de maatschappij? “Probeer het laagdrempelig te houden binnen je vereniging en neem de jeugd aan je rechter/linkerhand.”  

“Hoe kunnen we jonge ‘gasten’ warm maken voor de DCR, Sportclub Rekken, de corso, enzovoort?”  

 Plan Asterloo 
“Ik ga me tot slot inzetten voor Plan Asterloo. We werken toe naar een ontmoetingsplek voor (sport)verenigingen en Rekkenaren. Het kan sport zijn, maar ook gericht zijn op gezondheid en welzijn, zoals een fysio en een huisarts.”