Voor ons magazine (begin mei op de deurmat) spraken we vele Rekkenaren. Sommige gesprekken pasten niet in zijn geheel in het magazine en zodoende verwezen we naar onze website voor de volledige artikelen. Het gesprek met Mark Lentink is er daar één van.
[het volledige interview]
We spreken dit keer de jonge generatie over de plannen van de Antonius: Mark Lentink (26 lentes jong). Je kan Mark kennen van het toneel, van de camping van zijn ouders, als Rekkenaar én als nauw betrokken bij Antonius. Helpen zit Mark in de genen. Bij zijn ‘reguliere’ baan in Winterswijk zegt hij zomers ‘nee’ tegen de vrijMiBo (vrijdagmiddagborrel, red.) om naar de volle cafetaria in de camping van zijn ouders te snellen. “Nee, dat voelt niet als werken voor mij, dat doe ik gewoon.” Toen Mark een aantal jaren geleden door Kees van der Werf gevraagd werd – vanuit zijn studie Bouwkunde – om eens te helpen voelde hij een dikke ‘ja’. “Zo gezegd, zo gedaan.”
De sfeer kunnen we zeker maken!
Mark: “Ik vind het interessant om met een gevarieerde club mensen met dezelfde missie samen te werken. Vanuit het dorp is er ook heel veel aanspraak. Wat de drive is? Dat we het gebouw kunnen aanpassen voor de toekomst en dat we hem kunnen blijven gebruiken! We hebben al een keer een voorstelling mogen doen bij Antonius. Het is ook de bedoeling dat het een vaste plek wordt voor onze toneelvereniging. De buitenkant blijft zoals het is. Aan de binnenkant gaat heel veel veranderen. De aanbouw is bezig nu, het wordt fantastisch! Antonius is van het gas af en wordt straks verwarmd door middel van warmtepompen. We zijn bezig met een verlichtingsplan binnen, de sfeer kunnen we zeker maken!”
Stukje geschiedenis door de ogen van een 26-jarige
“De Antonius is een plek waar al sinds 1379 ‘gekerkt’ wordt. De ouders van mijn vader hebben ook gekerkt bij Antonius, die waren protestants. Ik ben zelf katholiek gedoopt, maar dat is totaal geen belemmering: ik vind het gebouw zo mooi om er mee bezig te zijn en te behouden. Antonius gaat echt over de geschiedenis van Rekken. In de archieven kom ik de meest prachtige dingen tegen, zo blijkt dat er eerst een kleine kapel heeft gestaan. Ergens halverwege de 17e eeuw is deze kapel vergroot tot een kerkgebouw. In de eeuwen die volgden zijn verschillende restauraties en uitbreidingen uitgevoerd. Op 3 juni 1889 is er in de oude kapel een blikseminslag geweest en is de kerkzaal afgebrand. De toren die er nu staat is bespaard gebleven. De kerkzaal zelf is na de brand opnieuw opgebouwd in de huidige staat. De geschiedenis is nog steeds zichtbaar aan de buitenkant. Het is een kerkje in écht het historische gedeelte van Rekken. In de 17e en 18e eeuw heeft er in Rekken ook een havezate gestaan. In ons dorp is er geen kerk meer om naartoe te gaan, allebei de kerken werden ongeveer tegelijkertijd aan de eredienst onttrokken. Het gebouw willen we graag bewaren. Het zijn markante plekken in het dorp, ook de hoogste plekken vaak.”
Volledige koers op maatschappelijke activiteiten
“Wij gaan ons volledig richten op maatschappelijke activiteiten. Alles wat nu in Den Hof gebeurt gaat over naar ons. Ook uitvaarten en bruiloften zijn natuurlijk mogelijk in de Antonius. Het is mogelijk met ceremonie en eventueel een avondfeest. Ook verjaardagspartijtjes zijn mogelijk. Het Eetcafé Rekken gaat ook over. Alle ruimtes zijn straks flexibel te gebruiken: van een omkleedruimte voor de toneelvereniging tot vergaderplekken. De kleine zaal in de aanbouw, de bestaande grotere én kleinere zaal kunnen straks allemaal onafhankelijk van elkaar gebruikt worden. Ook de keuken is onafhankelijk te gebruiken.”
Wat is de bouwplanning?
Er zijn nog een aantal bouwkundige zaken die moeten gebeuren, maar Mark kan niet wachten tot de Antonius ‘nieuwe stijl’ in gebruik wordt genomen. “Het is – helaas – nog lastig om te zeggen wanneer we ‘over’ of ‘open’ gaan. De huidige (grote) kerkzaal moet in maart zo goed als klaar zijn.” Op het moment van dit interview wordt een wand gestuct, de wanden geschilderd en afgewerkt en de vloeren gecoat. “Helaas lag de aanbouw even stil, omdat we wachtten op glas. Het blijft voor ons ook frustrerend dat we er nog niets over kunnen zeggen. “
Mark over plannen Kerk op ‘t Kip en Den Hof
“De hoofdactiviteit op ‘t Kip gaat hoofdzakelijk over B&B. Daarnaast blijft er nog wel een deel maatschappelijke activiteiten mogelijk. Den Hof wordt op den duur zeer waarschijnlijk verkocht en omgebouwd tot appartementen. Het idee ligt er, maar er zijn geen concrete plannen.”
Magazine & contact
Lees dit verhaal en vele anderen in het magazine dat begin mei op de deurmat valt. Veel leesplezier!
Geen magazine ontvangen of wil je graag een extra exemplaar? Neem contact op.